Rode & Oranje competitie

Tenniskids

Tenniskids is het programma van de KNLTB om kinderen t/m 12 jaar op een speelse manier kennis te laten maken met tennis.
Centraal in het programma staan de kleuren rood, oranje, en groen.
Deze staan voor de kleuren van de ballen waarmee de kinderen achtereenvolgens spelen, en zijn gekoppeld aan de verschillende balsoorten, baangroottes, en wedstrijdvormen waarmee gespeeld wordt.
Voorop staat het plezier in het spel maar ook een betere technische voortang, mogelijk gemaakt door de beter op de verschillende leeftijden afgestemde balsoorten en baangroottes.

De onderstaande figuur geeft de leeftijdsindeling aan die door de KNLTB wordt gehanteerd voor de indeling van kinderen, zoals geldig in het kalenderjaar 2019.
De normale leeftijden voor oranje zijn bijvoorbeeld van 8 t/m 11 jaar; maar op advies van de trainer kunnen bijvoorbeeld kinderen van 6 of 13 jaar nog in de oranje categorie ingedeeld worden, dit met het doel om het verschil in niveau binnen een categorie zo klein mogelijk te houden (dit is een minder strikte indeling dan in voorgaande jaren).

Klik hier om meer te weten te komen over het Tenniskids programma

Rode & Oranje competitie

De Rode & oranje competitie is dé competitie voor kinderen in de rode en oranje categorieën (de groene competitie valt hierbuiten en wordt georganiseerd samen met de gele competitie voor de oudere kinderen).
In het voorjaar wordt gespeeld op 7, en in het najaar op 5 zondagen.
Iedere speeldag begint om 09:00 (aanmelden om 08:45 zodat de wedstrijgen tijdig ingedeeld kunnen worden), en duurt tot ongeveer het middaguur.
Steeds is een vereniging de gastheer voor typisch enkele andere bezoekende verenigingen.
Iedere speeldag wordt vernoemd naar een wereldstad die ook door de echte profs wordt aangedaan in de ATP World Tour!

De voor 2019 vastgestelde speeldatums zijn zodanig gekozen dat ze niet teveel samenvallen met de groene en gele competitie, maar ook niet dusdanig vroeg dat de kans op kou nog aanzienlijk is, en zijn:

  • voorjaar, eerste blok: 31 maart, 7 april, 14 april, 22 april (maandag!)
  • voorjaar, tweede blok: 19 mei, 26 mei, 2 juni, 10 juni (maandag!)
  • najaar: 8 september, 15 september, 22 september, 29 september, 6 oktober

Rode competitie

De teams bestaan uit tenminste 1 en ten hoogste 6 spelers. De speeldag duurt ongeveer een uur, en wedstrijden worden gespeeld op in vieren verdeelde banen, zie diagram.De spelregels:
- Er worden alleen enkels gespeeld. Jongens en meisjes spelen door elkaar.
- De winnaar is degene die het eerst 7 punten heeft gehaald (7-6 is einde partij, geen games tellen). Serveren gaat om de beurt, mag bovenhands en onderhands (als de bal maar niet eerst stuit) en de service is goed als de bal stuit op of voor de enkelspelzijlijn. In de rally geldt de dubbelspelzijlijn als achterlijn.
- Er worden geen standen bijgehouden, wel vindt er een deelnameregistratie plaats.

Oranje competitie

De teams bestaan uit tenminste 2 en ten hoogste 6 spelers. De wedstrijden worden gespeeld op driekwart banen, zie diagram. De spelregels:
- Er worden enkels en dubbels gespeeld, waarbij de dubbelpartner zoveel mogelijk van de eigen vereniging is. De dubbels worden willekeurig door een computerprogramma (Tenniskids planner) samengesteld.  Jongens en meisjes spelen door elkaar.
- De enkels spelen in het enkelveld (volledige breedte), de dubbels in het dubbelveld (inclusief tramrails).
- Er wordt om 4 gewonnen games gespeeld; bij 40-40 wordt een beslissend punt gespeeld. Bij een 3-3 stand in games wordt een beslissende game gespeeld (geen tie-break).
- Serveren mag bovenhands en onderhands (als de bal maar niet eerst stuit), met een 2e servicebeurt als de 1e poging fout gaat.
- Er worden alleen partijresultaten bijgehouden zoals winnaar of verliezer, bijv. Pietje wint, Jantje verliest. Iedere speeldag zal een ploeg binnen de afdeling dagwinnaar kunnen worden.

Klik hier voor meer informatie over het reglement: Tenniskids

Laat het ons weten als je je ervaringen of foto's met ons wilt delen!

Praktische details: de speeldag

Het normale verloop van een speeldag is als volgt:

1. Iedere speeldag begint met het aanmelden bij de wedstrijdleiding.
- De competitiekalender voor het najaar is op mijnknltb.toernooi.nl te vinden) vermeldt in principe het geplande aanvangstijdstip van de wedstrijden, en het is de bedoeling om een kwartier van tevoren aanwezig te zijn. Als het aanvangstijdstip niet vermeld staat is het normaliter het beste om ervan uit te gaan dat om 09:00 begonnen wordt met de wedstrijden.
- Als er uit gespeeld wordt, dan is het aan (de ouders van) de spelers om zelf vervoer te regelen.

2. Als alle kinderen aangemeld zijn, worden (voor oranje) door het computerprogramma (Tenniskids planner) de wedstrijden aangemaakt (voor rood is dat niet nodig).
- Het programma voorziet niet in een mogelijkheid voor spelers om aan te geven dat ze eerder moeten stoppen of pas later kunnen beginnen. Het is dan ook in principe de bedoeling dat de spelers de hele tijd aanwezig zijn.
- Iedere wedstrijdleider kan per keer beslissen hoeveel wedstrijdrondes in te delen. In Rosmalen, wanneer oranje van 09:00 tot (uiterlijk) 11:00 speelt, gaan we typisch uit van 4 rondes.

3. De wedstrijden worden gespeeld. Limonade is de gehele tijd beschikbaar.

4. Na afloop van de wedstrijden wordt (voor oranje) bekendgemaakt hoeveel punten ieder team gewonnen heeft, en deze uitslag wordt aan de KNLTB gestuurd.