Paviljoen
Paviljoen TV Rosmalen en informatie over allergenen
Met onderstaande informatie willen we onze gasten en onze vrijwilligers van bar en keuken inzicht geven in het belangrijke thema allergenen. Allergenen zijn stoffen in levensmiddelen waar mensen ernstig ziek van kunnen worden. We willen als sportclub dat iedere gast, voordat ie een product koopt, kan weten of er allergenen in zitten. Het gaat om 14 allergenen. De bekendste zijn: gluten, ei en melk. Op veel voorverpakte producten (melk, snoep, snacks, sauzen, frisdrank, bier e.d.) vind je op het etiket aangegeven welke allergenen er in voorkomen. Soms in HOOFDLETTERS, bij andere producten vet, weer een ander vet en ondersteept.
Het draait om voedselveiligheid
Het allergenenbeleid gaat over de voedselveiligheid van onze leden en gasten. De 14 allergenen waar het volgens de Europese verordening 1169/2011 om gaat, zijn: glutenbevattende granen, ei, vis, pinda’s, noten, soja, melk, inclusief lactose, schaaldieren, weekdieren, selderij, mosterd, sesamzaad, sulfiet en lupine.
Doel van onze vereniging is om in het paviljoen de informatie over allergenen, met name van niet-voorverpakte levensmiddelen, beschikbaar te hebben voor onze vrijwilligers, onze gasten en voor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Deze informatie is voor onze leden/gasten en vrijwilligers op de volgende manieren te vinden
• QR-code: op diverse plekken in het paviljoen kun je een QR-code scannen die je verwijst naar informatie en een lijst met alle producten in ons vaste assortiment. Per product is aangegeven welke allergenen er in zitten.
• Menu: op dagen dat de keuken open is (weekenddagen tijdens toernooien), is bij ons een standaardassortiment snacks te krijgen. Die dagen ligt er een menukaart op de bar met daarop aangegeven informatie over de allergenen die in de producten voorkomen.
• Allergenenlijst: in de BLAUWE INFORMATIEMAP achter de bar nemen we een lijst op met alle producten in ons basisassortiment met daarbij vermeld de allergenen die daar in voorkomen. Deze blauwe map is al jaren voor bar- en keukenvrijwilligers dé vraagbaak voor alles wat met bar en keuken te maken heeft. Dus ook informatie over allergenen.
• Een poster met de tekst ‘Meer weten over allergenen? Scan de QR-code!’.
• In de halfjaarlijkse bijeenkomsten voor bar- en keukenvrijwilligers (eerstvolgende gepland in september) besteden we aandacht aan het thema allergenen.
Voor meer informatie vind je hieronder 2 bijlagen.
a. Een lijst met de 14 allergenen. zie hieronder;
b. Een lijst met ons assortiment en de allergenen die daar in voorkomen. zie hieronder.